Întrebări frecvente

Cu un sistem fotovoltaic bine dimensionat, vei putea acoperi cea mai mare parte din consumul tău de energie electrică pentru următorii 25-30 ani. Vei avea de plătit facturi pentru electricitate reduse seminificativ și vei consuma energie verde, produsă de tine, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon.

Prosumatorul (producător - consumator) este cel care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produce energie din surse regenerabile. Surplusul de energie regenerabilă realizat de către acesta este injectat în rețea, aplicându- se mecanismul de compensare cantitativă.

Începând cu 1 mai 2022, pentru prosumatorii cu instalații de producție de sub 200kW, se aplică mecanismul de compensare cantitativă. Asta înseamnă că surplusul neconsumat de energie electrică produsă din surse regenerabile (ex: panouri fotovoltaice) va fi livrat în rețeaua electrică in "găleata virtuală" a prosumatorului. Ulterior, prosumatorul o va putea consuma gratis într-un interval de doi ani de la data injecției în rețea. Cantitatea de energie injectată în rețea, respectiv consumată din "găleata virtuală", va apărea cu minus pe facturile de electricitate. Pentru energia injectată in "găleata virtuală" și neconsumată timp de 2 ani, furnizorul va plăti prosumatorului o sumă egală cu contravaloarea acesteia la momentul injecției

Factorul de compensare pentru energia injectată în rețea vs energia cosumata din rețea este de 1:1 pentru energia activă. Costul unui kW consumat din rețeaua electrică (de exemplu în timpul nopții, când panourile fotovoltaice nu produc), după ce în prealabil a fost injectat în rețea de către prosumator, va fi 0 pentru energia electrică activă, iar sumele ce urmează a fi plătite de prosumator vor fi cele corespunzătoare taxelor și costurilor de sistem (transport, distribuție etc.).

Odată ce ți-ai instalat un sistem fotovoltaic, te asistăm în întocmirea documentației ce conține actele tale de identificare, dosarul instalației de utilizare, un aviz tehnic de racordare și, după caz, alte acte specifice distribuitorului de care aparții. Acest dosar se depune la furnizorul tău și în termenul legal vei semna un contract de prosumator cu acesta. Ulterior ți se va monta sau configura un contor dublu ce este capabil să măsoare atât consumul, cât și exportul de energie electrică, moment din care ești prosumator.

Factura lunară este compusă din prețul energiei active consumate în luna respectivă, valoare ce îi revine producătorului de energie electrică, și din serviciile de distribuție ce îi revin distribuitorului. Serviciile de distribuție includ: Transport, Servicii Sistem, Extracție etc.

Dimensionat corect, un sistem fotovoltaic poate acoperi integral, din producția sa, consumul de energie electrică intern, ceea ce va determina scăderea costul cu energa activă la 0. Pe timpul zilei, respectiv în limita producției, pentru energia electrică ce se va consumă direct din sistemul fotovoltaic, se va economisi și costul serviciilor de distribuție. În această situație, rămân de achitat costurile serviciilor de distribuție pentru cantitatea de energie electrică ce este consumată din rețea, chiar dacă în prealabil această a fost injectată. Te poți aștepta ca, în final, nivelul facturii tale să devină aproximativ 50% din valoarea serviciilor de distribuție. O optimizare a profilului de consum, prin concentrarea mai multor activități consumatoare de energie în timpul zilei (perioada de producție a panourilor fotovoltaice) poate reduce și mai mult acest procent.

Investiția într-un sistem fotovoltaic performant, adaptat nevoilor locației tale, se poate amortiza între 4 și 6 ani, în condițiile curente de piață. Dacă prețul energiei electrice va crește, recuperarea investiției va fi considerabil accelerată.

Casa verde este un program al Administrației Fondului pentru Mediu ce își propune să finanțeze investițiile în sisteme fotovoltaice pentru acasă, în limita a 90% din valoarea totală a sistemului, dar fără a depăși suma finanțată de 20.000 lei.

Până în prezent, durata de soluționare a dosarelor depuse prin programul Casa Verde se ridică până la 2.5 ani

Montajul efectiv al sistemului fotovoltaic pentru o casă, durează între 1 și 3 zile lucrătoare, în funcție de complexitatea acestuia. Etapa pregătitoare, respectiv culegerea datelor de intrare, realizarea și prezentarea studiului de soluție, mai poate dura încă 2-3 zile. Considerând semnarea contractului, rezervarea, transportul și livrarea materialelor, precum și programarea lucrării, ne putem aștepta că întregul proces să dureze între 10 și 14 zile de când te-ai hotărât să pornești la drum, cu noi.

Pentru panouri fotovoltaice oferim o garanție de 25-30 ani, atât pentru material cât și pentru randament (această perioada de garanție este, probabil, cea mai extinsă, din piață, în acest moment). Sistemele de prindere au o garanție de 10 ani. Invertoarele au o garanție cuprinsă între 5 și 10 ani. Pentru lucrarea de instalare oferim o garanție de 2 ani.

Folosind sisteme de prindere de calitate, impactul asupra structurii de rezistență a acoperișului este minim. Panourile fotovoltaice cu tot cu structură ajung să cantarească mai puțin de 13kg / mp, iar șinele de montaj asigură distribuirea uniformă a greutății pe suprafața acoperișului. Un efect secundar pozitiv, este că sistemul fotovoltaic va acționa ca un panou ventilat pentru acoperiș, îmbunătățind confortul termic în zona în care este montat, atât iarna cât și vara.

Nu găsești răspunsul pe care îl căutai?

Contactează-ne!